Het is een oude wijsheid in de financiële sector en op het eerste gezicht lijkt het logisch: de beurs is geen eenrichtingsverkeer.
Koersschommelingen horen bij aandelen, ook al is de trend op lange termijn stijgend. Op korte termijn moet je over goede zenuwen beschikken om rustig te blijven als jouw aandeel wild op en neer beweegt.
Hoe anders is dat bij bezitters van bitcoin. Zij kregen de afgelopen jaren de indruk dat het maar een kant op kon: omhoog. Snelle stijgingen en slechts korte tegenslagen hebben ertoe geleid dat de waarde van de digitale munt alleen al in de laatste drie maanden met 250 procent is gestegen.
Toch was daar begin deze week een flinke correctie, een van de scherpste prijsdalingen in de geschiedenis van cryptomunten. Bijna synchroon ging de gehele cryptomarkt naar beneden, met dalingen van 20 tot 30 procent. De bitcoin dook zelfs onder de symbolische grens van 10.000 dollar.
Voor wie jaren geleden instapte, toen een bitcoin nog minder dan 1.000 dollar waard was, is dat geen probleem. Zij hebben nog steeds een megarendement.
Maar heb je - besmet door de hype - in de tweede helft van 2017 voor het eerst bitcoin gekocht, dan kun je met grote verliezen achterblijven.
Goud kopen met cryptowinst
Voor sommige jonge beleggers zijn cryptomunten misschien de eerste echte investering die ze doen in hun leven. Zo'n enorme koersdaling kan dan al snel zorgen voor nervositeit. Daarom lijken ze nu op zoek naar veiligere manieren om hun geld te stallen. De aankoop van edelmetalen is zo'n strategie.
"We zien deze trend nu al een paar maanden, maar dinsdag was een van de gekste dagen die we hebben gehad. De telefoon bleef maar rinkelen. Telkens weer belden investeerders, die hun geld wilden verschuiven van cryptomunten naar goud", zegt Daniel Marburger, directeur van de edelmetaaldealer Coininvest tegenover Business Insider Deutschland.
Volgens Marburger wilden de meesten advies inwinnen over het kopen van goud en zilver, maar daar bleef het niet bij. "De mensen die hun geld in cryptomunten hadden gestopt hebben dinsdag meer dan 30 kilo goud bij ons gekocht, met een totale waarde van meer dan een miljoen euro."
"Hoewel dit een relatief klein bedrag is in vergelijking met de volumes die op de internationale goudmarkten worden verhandeld, is de beweging veelzeggend", zegt analist Andreas Lipkow van Comdirect tegen Business Insider. "Goud heeft immers net als bitcoin een eindige voorraad en kan dus zeker een interessante investering zijn voor bitcoinbezitters."
Goud als veilige haven
En toch is het een verrassende ontwikkeling dat beleggers die hun geld hebben geïnvesteerd in digitale munten nu goud ontdekken. Goud staat immers bekend als veilige haven en biedt stabiliteit en bescherming tegen inflatie - precies het tegenovergestelde van de bitcoin. Of de cryptobeleggers zijn echt nerveus na de crash deze week, of ze nemen hun winst en parkeren hun vermogen in goud.
"Ik kan me goed voorstellen dat beleggers die investeren in bitcoin ook een belang hebben in goud als zeldzame grondstof. Volgens onze marktobservaties leidt de daling van de bitcoinprijs echter niet tot meer verschuivingen van cryptocurrency naar goud", zegt Oliver Heuschuch, manager bij edelmetaalhandelaar Degussa.
Toch is het goed mogelijk dat een deel van het kapitaal dat vrijkomt door cryptomunten met dikke winst te verkopen stroomt naar de goudsector, voegt hij toe.
Ook Markus Bussler van beleggersmagazine Der Aktionär denkt dat de impact van cryptobeleggers, die na de crash hun geld uit de digitale munten hebben gehaald, vrij gering is. "De goudprijs was en is alleen wel een ondergeschoven kindje de laatste tijd, omdat de cryptorecords en de Dow Jones veel aandacht krijgen", legt hij uit aan Business Insider.
Inflatie stijgt naar verwachting
Toch verleggen beleggers hun aandacht stukje bij beetje weer naar goud, omdat de prijs van het edelmetaal zich de laatste tijd positief heeft ontwikkeld. "Na de jaarwisseling steeg de goudprijs acht dagen achtereen, de langste winstreeks in jaren", aldus Bussler.
Hij wijst de verwachting dat de inflatie weer op gaat lopen aan als belangrijkste factor. "De olieprijs stijgt sterk en ook industriële metalen zoals zink en koper worden steeds duurder, wat erop wijst dat de inflatie weer zal aantrekken. Tegelijkertijd zullen spaarders nog steeds nauwelijks rente ontvangen bij de bank - de perfecte omstandigheden om in goud te beleggen."
Marktdeskundige Lipkow wijst nog op een ander aspect: "De afgelopen jaren hebben beleggers weinig met goud kunnen verdienen, wat betekent dat ze geen hoge winsten kunnen nemen. Dus is er geen sprake van verkoopdruk in de markt. Beleggers die hun geld in goud hebben gestopt houden hun posities aan."
Goudprijs zit in de lift
Het optimisme rond de goudprijs lijkt langzaam door te sijpelen in de markt. Het edelmetaal is nu bijna net zo veel waard als in augustus 2016, toen een troy ounce goud bijna de 1.360 dollar aantikte. Vrijdagochtend schommelde de goudprijs rond de 1.330 dollar.
"Als de prijs blijft stijgen, zullen meer beleggers instappen", zegt Bussler. Hij verwacht dat de goudprijs gedurende het jaar gestaag verder stijgt, tot 1.450 tot 1.500 dollar.
Vergeleken met nu zou dat een stijging van zo'n 13 procent betekenen. Dat is natuurlijk niks als je de stormachtige ontwikkeling van de bitcoin gewend bent. Maar daarvoor krijg je wel iets waar veel cryptobeleggers misschien naar op zoek zijn: een beetje zekerheid.
Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland.